Protein

Het duurzame alternatief voor hoogwaardige eiwitten

Soja is niet alleen populair onder vegetariërs. Het zit ook in veevoer. Zo krijg je bij ieder stuk vlees, ei of glas melk ongemerkt ook soja binnen. Soja is een belangrijk onderdeel van veevoer omdat het heel veel eiwitten bevat van hoogwaardige kwaliteit.

Soja wordt nu vooral geteeld in Noord- en Zuid-Amerika: in een gebied zo groot als Nederland, België, Duitsland en Frankrijk bij elkaar. Doordat we met elkaar steeds meer vlees eten, is de sojaproductie de afgelopen 50 jaar vertienvoudigd.
Het aantal hectaren waar soja geteeld wordt, neemt in rap tempo toe. Iedere jaar sneuvelen duizenden hectare oerwoud voor de sojateelt met als gevolg grootschalige ontbossing en de aantasting van bijzondere natuur. De meeste soja komt bij dieren terecht. Bijna een derde van de sojaproductie in Noord-Amerika is bestemd voor huisdieren. Door het vernietigende effect van soja op het milieu, gaan er binnen de Europese Unie ook stemmen op om dit product niet meer te importeren.

Een andere eiwitbron in voer is vismeel. De vismeelfabrieken schieten als paddenstoelen uit de grond en zorgen hiermee voor een enorme overbevissing. Alleen al in Europa worden 90 vissoorten met uitsterven bedreigd. Als grondstof voor vismeel worden de vissen gebruikt die een incourante maat hebben: de bijvangst. Bijna 1/3 deel van de totale visvangst is bijvangst en wordt verwerkt tot vismeel.

My-Pro_logo

Participeren?

Wilt u investeren in onze volledig circulaire eiwitproductie of meer informatie hierover?